Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület

Régi Mesterségeket Felelevenítő Közhasznú Egyesület

 

Székhely: 7731. Nagypall, Szabadság u. 5.

Adószám: 183320420-1-02

Elnök: Dékány-Szabó Ildikó

Telefon: +36 20 4189006

  

 

1999 nyárutóján Pécsváradon a Fülep Lajos Művelődési Központban gyűltek össze azok, akik szerették volna a csuhéfonás hagyományát feléleszteni a kistérségben. Ezt követően több tanfolyamot szerveztünk Nagypallban 1999-ben és 2000-ben – eleinte a Pécsváradi Család és Közösség Alapítvány segítségével. A harmadik tanfolyam vége felé már tudtuk: folytatjuk a közösségi kézműves életet. Alapszabályunk alapján a Baranya Megyei Bíróság 60227/2000. számon jegyezte be egyesületünket 2001. március 28-án.

Mára a taglétszám 28 fő, a legfontosabb műfajok: csuhé, gyékény, sásmunkák, szövés, tojáshímzés, viseletkészítés, gyöngyfűzés, méhészkedés, gyertyaöntés, népi bútorfestés.

Elnök: Bérces Boldizsárné (Nagypall), titkár: Négyes Tímea (Erzsébet), gazdasági vezető: Lőrincz Erzsébet (Pécsvárad).

Fontos célunk minél több felnőttel és gyerekekkel megismertetni a népi kézműves munkákat. Tagjaink nagy része rendszeresen zsűriztet, s többen rendszeres résztvevői az országos pályázatoknak, kiállításoknak, szakmai konferenciáknak. Van köztünk népi iparművész és a népművészet ifjú mestere is. Tiszteleti tagjaink: Bárány Mara, Say Kati és Tüskés Tünde.

Egyesületünk 2007 óta tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének. Jó kapcsolatot ápolunk több más tagegyesülettel és határon túli csuhéfonókkal – Kárpátalján a viskiekkel, Szlovéniában a lendvaiakkal.

Minden évben július hónapban gyerekek és felnőttek számára kézműves tábort rendezünk. Ezeken csak természetes anyagokat használunk – kukoricacsuhé, gyékény, szalma. Székbefonó tanfolyamot 2018-ban hirdetünk meg először.

A Mesterségek ünnepén 2005 óta minden évben részt vesz egyesületünk. Nagyon sok rendezvényen szoktunk élőmunka bemutatót rendezni (például az óbányai tüzeskerék-gurításon), szívesen járunk iskolákba, óvodákba kézműves foglalkozást tartani. Minden évben virágvasárnap és advent első vasárnapján a nagypalli Kézművesházban rendezünk foglalkozást a nagypalli és környékbeli gyerekek és felnőttek részére.

Tíz éves felkészülés után nyílott meg az Önkormányzat és a Szentendrei Skanzen Cselekvő Közösségek projektje segítségével a Nagypalli Kézművesházban a Csuhé, Gyékény, Sás állandó kiállítás (7731 Nagypall, Szabadság u. 5.) Bejelentkezés: Telefonszám (Név)

A Mesterségek ünnepén 2005 óta minden évben részt vesz egyesületünk. Nagyon sok rendezvényen szoktunk élőmunka bemutatót rendezni (például az óbányai tüzeskerék-gurításon), szívesen járunk iskolákba, óvodákba kézműves foglalkozást tartani. Minden évben virágvasárnap és advent első vasárnapján a nagypalli Kézművesházban rendezünk foglalkozást a nagypalli és környékbeli gyerekek és felnőttek részére.

Tíz éves felkészülés után nyílott meg az Önkormányzat és a Szentendrei Skanzen Cselekvő Közösségek projektje segítségével a Nagypalli Kézművesházban a Csuhé, Gyékény, Sás állandó kiállítás (7731 Nagypall, Szabadság u. 5.) Bejelentkezés: Telefonszám (Név)


Elnyert pályázataink:

 

 

 

Magyar Falu Program – Civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása 5.707.674.-Ft

 

 

 

 


TAGJAINK

Angster Mária

Odesszában szerzett hidrológus mérnöki diplomát 1975-ben A vízügyi ágazatban hidrológusként majd kutatásszervezőként (KDT VIZIG), később a természetvédelemben (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, KDT KÖTEVIFE) dolgozott hidrológusként. Pro Aqua-díjas. Részt vett konferenciák, szakkiállítások szervezésében, műszaki, környezetvédelmi és művészeti kiadványokat szerkesztett.

1980-2005 között csutkababa, betlehem, kéreg és fa játékok készítésével, népi bútorfestéssel foglalkozott.  A Népi Iparművészeti Tanácsnál és a Képző és Iparművészeti Lektorátusnál zsűriztette munkáit. Azóta inkább csak gyűjtő. Alapító tagja és korábban alelnöke a Fehérvári Kézművesek Egyesületének. Kutatta a kárpátaljai Visk csuhéfonó hagyományait. Két kézműves oktató filmet rendezett (A bugyoga, Egy kovács nem kovács). Élőmunka-bemutatókon szerepelt Kanadában (CN EXPO), Svájcban (Heimatwerk, Zürich), a Berlini Magyar Napokon, Törökországban 1988 – 2000 között.

Elérhetőség: E-mail:  angster.maklau@gmail.com


Báling Aranka

népi iparművész, Magyar Kézműves Remek-díjas alkotó

Parasztspecialista családból származom, tudásom örökölt, és tanult tudás.

Az alábbi témakörökben tevékenykedem: kézi szövésoktatás, népi játszóház vezetés, csuhé, szalma, gyékénytárgy készítés, tojásfestés. Az ország egész területén dolgozom, fő tevékenységi köröm az oktatás, tárgyalkotás. Alkotásaimat neves kézműves vásárokon, neves népművészeti boltokban, értékesítik.

Többszörös szakmai -A Magyar Kézművességért Alapítvány- díjazottja vagyok. A Nagypall Község Önkormányzatának „A KÉZMŰVESSÉGÉRT ELÉRT MUNKÁÁRT” elismerő oklevelének tulajdonosa, valamint VI. Mohamed Marokkó királyának elismerő oklevél birtokosa.

Hitvallássom: a népművészetünk csak akkor maradhat fent, ha tudásunkat átadjuk a legjobbak szerint.

 Elérhetőség: TEL: +36-70/4245283

                        E-mail: balinglaszlone@gmail.com

                        Honlap: www.nepiiparmuvesz.gportal.hu

 


Bátori Ildikó

méhész, gyertyaöntő

A Báthori Méhészet már évtizedek óta foglalkozik méhészettel. A szülőről gyermekre szálló méhészetünk jelenleg 130 méhcsaládot számlál. Célunk a minőségi termékek előállítása. Több mint 10 fajta méz mellett méhviasz gyertyákat öntünk, ezzel tevékenységünket az egészség szolgálatába állítva.

Elérhetőség: E-mail: nitinati@citromail.hu


Bérces Attiláné Hajni

csuhéfonó, tojásíró

A csuhéfonással 2000-ben ismerkedtem meg egy tanfolyamon, amit itt Nagypallon tartottak.

Tanultuk a csuhésodrást valamint figurákat készítettünk. Mivel falun lakunk, így a kukoricacsuhé alapanyag adott. Ezen kívül még a tojásírást is nagyon szeretem és több zsűri számmal rendelkezem. A csuhé munkám legtöbb darabja is zsűrizett.

Elérhetőség: TEL: +36-30/3510307

 


Bérces Boldizsárné Erzsi

csuhé figurakészítő

 

A kézművesség mindig is érdekelt, de magával a csuhéval csak 50 éves koromban kezdtem el foglalkozni. Szívesen foglalkozom gyerekekkel, ebből kifolyólag inkább figurákat, virágokat készítek. Termékeimmel részt vettem kiállításokon, zsűrizett alkotásokkal is rendelkezem.

Elérhetőség: TEL: +36-30/3418006

                     E-MAIL: berceserzsi@gmail.com


Dékány- Szabó Ildikó

csuhé és szalmafonó népművész

2001-ben ismerkedtem meg a csuhéfonás rejtelmeivel, amit az évek során tovább fejlesztettem. Zsűrizett termékeim mellett, régiós és országos kiállításokon (2015. júliustól a New-Yorki Magyar Házban) is szerepelnek termékeim.

2017-ben az AMKA pályázaton ahol csuhéval befont székeim az Emberi Erőforrások Minisztériuma alkotói díjában részesültek. Neves kézműves vásárokon és népművészeti boltokban is találkozhatnak az alkotásaimmal.

Kézműves táborokban, játszóházakban, iskolákban bemutató és kézműves foglalkozásokat tartok.

Elérhetőség: E-mail: kezmuveskucko72@gmail.com

                     Facebook oldal: www.facebook.com/frauke72


Gál Lajosné  Panni  

nyugdíjas óvónő

Kukoricacsuhéból készítek apró tárgyakat, babát, madarat, virágot, lepkét, karácsonyfadíszeket stb. azonban fő profilom a tojásírás. Viaszolt tojásokat készítek. Játszóházakon, húsvétkor, karácsonykor, nyári táborok alkalmával az érdeklődő, aktív gyermekekkel készítjük az ajándékokat a magam és a gyerekek örömére. Így megismerhetik és elsajátíthatják a régi hagyományokat.
Elérhetőség: az egyesületen keresztül.

 


Heim Péterné Márika

viseletkészítő

Eredeti szakmám varrónő, először babaruhákat varrtam hobbyból, utána álltam át viselet készítőnek. Községünk egy igazi régi sváb település és szerettük volna ha a szép viselet nem tűnne el hanem megmaradna az utókor számára is. Alakult egy csoport gyerekekből és felnőttekből, akik a falu rendezvényein szívesen fellépnek, de ruha hiányában nem tudtak volna fellépni, így kezdtem el a viselet ruha varrását. 2011-ben a Budai várban megrendezett Mesterségek ünnepén a viseletkészítés volt a kiemelt téma ahol felnőtt és gyerek ruhák is ki lettek állítva. Az általam készített viselet ruhák több kiállításon is részt vettek.

Elérhetőség: az egyesületen keresztül

 

 


Kazalné Angster Éva

népi bútorfestő

Pécsett élek. Egész eddigi pályámon a pénzügyi-gazdasági élet különböző területein dolgoztam és szabadidőmben kézműveskedtem. Tojást hímeztem, gyöngyöt szőttem, mézeskalácsot díszítettem, végül a népi bútorfestés ragadott meg a legjobban. 2007 óta rendszeres résztvevője vagyok Székesfehérvárott a Rácvárosi Skanzenben rendezett népi bútorfestő táboroknak.

Mestereim Radeczky Jenőné, Haszmann Gabriella, Király Ferenc, Gaál János, Monda Lászlóné, Ament Éva, Cz. Budai Katalin,  Kovács Pali Ferenc. Pécsváradon 2016-ban a Fülep Lajos Művelődési Központban a „Kortárs népi bútor a Zengő alján” című kiállításon bemutatkoztam, ugyanabban az évben a Mesterségek Ünnepén szerepeltek alkotásaim. Időnként zsűriztetek a Népi Iparművészeti Tanácsnál.

Terveim közt szerepel a sárközi magyar kultúrában még fellelhető festett bútorok felkutatása, motívumainak felélesztése a mai bútorfestésben.

Elérhetőség: angster.eva@gmail.com


Kiss Zsuzsa

csuhé figurakészítő

A szabadidőmben kezdtem el a csuhéval foglalkozni, figurákat és egyházi jeleneteket szoktam készíteni. Önálló kiállításom volt Újpesten a városházán, valamint Olaszországban a NESZ által szervezett betlehem kiállításon vettem részt. Minden évben részt veszek a Mesterségek ünnepén.

Elérhetőség: az egyesületen keresztül


Kercsó József, Viszked Erzsébet

népi hangszer és játékkészíttető, fa faragtató

A hagyományokból táplálkozva, természetes agyagokból (fa, szálas anyagok, nemez, bőr, fonal, agyag stb.) készíttetünk népi hangszereket, egyszerű játékokat, használati eszközöket. Köztéri emléktárgyakat, padokat faragtatunk laikusokkal. Rendezvényeken, óvodákban, iskolákban, felnőtt csoportokban, nyári táborokban rendszeresen tartunk foglalkozásokat, ahol az évkörnek, ünnepeinknek megfelelő alkotásokat készíttetünk, keresve a teremtett világgal az összhangot.

Elérhetőség: TEL: +36-20/2137428

 


Négyes Tímea

csuhé-, gyékény-, szalmatárgy készítő

Leginkább székkötőnek tartom magam. 12 éve dolgozom a szakmában. Alkotásaim eddig hat kiállításon szerepeltek, és láthatók a Nagypalli Kézműves ház Csuhé, Gyékény, Sás Állandó Kiállításán is 2008. óta tartok mesterség bemutatókat, 2011. óta alkalmanként másoknak is átadom a tudásomat.

 

Elérhetőség: TEL: +36-20/2439026

E-mail: negyestimi@gmail.com


Schnell Lászlóné Ildikó

mézeskalács készítő

Születésem óta Nagypallon élek családommal. Két éve vagyok tagja az egyesületnek, s igyekszem hasznára  lenni ennek a kis közösségnek. Mézeskalács készítéssel  pár éve kezdtem el foglalkozni, rendszeresen részt veszek az egyesület  kézműves foglalkozásain.

Elérhetőség: E-mail: dobszai.ildiko@freemail.hu

 

 

 


Tamás Lőrincné Erzsi

nyugdíjas óvónő

Népi játszóház vezetői képesítéssel is rendelkezem.

Hosszú évek óta foglalkozom gyerekekkel. Célom, hogy ismereteimet átadjam nekik  „az együtt lenni jó, alkotni  jó, ezt én készítettem öröme„ hatja át munkánkat!

Természetes anyagokkal dolgozunk: csuhé, rongy, agyag, gyöngy, fonal, bőr, nemez.

Négy éve, hetente van foglalkozásom és már három önálló tábort szerveztem.

Elérhetőség: E-mail: erzsi.tamas7@gmail.com


Verebes Ildikó

gyöngyfűző

Erdélyben, Gyerővásárhelyen születtem. Pedagógusként gyakran foglalkoztam népi kultúrával, gyöngyfűzéssel. A népi kultúra és hagyományok ápolását, őrzését, éltetését egész életemben fontosnak tartottam. Számomra a gyöngyfűzés életcéllá vált. Nép motívumokkal díszített gyöngyékszereket készítek. Ékszereimben ötvözöm a régi és az új stílusokat. Kézműves vásárokon, néptánc fesztiválokon értékesítem termékeimet külföldön és belföldön egyaránt. Divatbemutatókon, kiállításokon is gyakran szerepelnek munkáim.

 

Elérhetőségem: Honlap: http://veildigyongy.uw.hu/

                           TEL: 06203655362