Nagypall Község címere

színes 300dpi

Elhelyezését tekintve a főhelyen a szántóföldi termelésre utaló jelek kerültek: az ekevas és a három búzakalász, álló száron.
A búza az állandóan újjászülető élet szimbóluma, ami a földbe vetett mag állandó újjászületésével, kicsírázásával függ össze.
A három búzakalász sem véletlen. Hiszen a három nemcsak kiemelt népmesei szám, nemcsak mítoszokban, népdalokban szerepel, hanem az egyik legfontosabb szakrális érték is. A népi megjelenési formák mellett(három testvér-, kívánság-, próba-, élet stb.) köznyelvi alkalmazását is jól ismerjük: három a magyar igazság, három a tánc stb. Szakrális jellegét tekintve utal a múlt-jelen-jövő hármasára, a Szentháromságra, a három bibliai pátriárka, a három isteni erény fogalmára is. Mindezek okán is lett központi jellé a címerben.
A hasított pajzson a levél a növényzet, az élet, az évenkénti megújulás jelképe.
A címer alapszíne a kék. Ez a szín az ég, a levegő, a víz színe. A tisztaságot, az igazságot, a hűséget jelképezi.
A hasított pajzs baloldali mezője ezüst-fehér színe az ártatlanság, a boldogság, a megvilágosodottság színe. Jelképe az isteni fénynek, a tökéletességnek, a tisztaságnak is.
Az aranyszínű (sárga) búzakalászok és az ekevas a hit, az erény, az erkölcsösség, az értelem, az ész, és az örökkévalóság szimbólumai.
A zöld levél és domb a tavasz, a feltámadás reményének, az Édennek, az újjászületésnek a színe.
A címerpajzs feletti sisak és a pajzs mögötti díszítés utal a heraldika korai évszázadaira, a község régebbi életére. A sisak az un. csőrsisakok típusába tartozik.
A díszítés (sisaktartó) színeivel, lendületes formájával a klasszikus hagyományokat követi.
A címer összhatásában a fémek és színek által egyszerű, tiszta képet mutat. Középpontban az eke, a búza és a falevél motívumával. Egyszerűségében is színes és érdekes, díszítésekkel kellőképpen mozgalmas is – tükrözve ezáltal egy ilyen kis település életének állandó és ugyanakkor örökkön alakuló, változó mozzanatait.