Polgármesteri köszöntő

Szeretettel köszöntöm Önt településünk megújult honlapján!

Nagyon örülök, hogy ennek a Baranyai kis falunak immár 29 éve vagyok a polgármestere. Nagyon jó érzéssel tölt el, amikor településünk nevét hallva ismerősök és ismeretlenek azokat az embereket illetve szerveződéseket említik, akik nagyon sokat tettek és tesznek mind a mai napig községünk jó hírnevéért.
Hiszen ki ne hallott volna a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesületről, akik 2001-ben alakultak meg itt Nagypallon, azzal a szándékkal, hogy a feledésbe merülő népi mesterségeket felelevenítsék, megtanulják hogyan is lehet a szálas anyagot felhasználni. Mára nagyon sokoldalú lett a tagság, hiszen a csuhéfonó, tojáshímző, tojáspatkoló, szövő és mézkészítő is megtalálható egy-egy bemutatón illetve vásáron. Több éve részt vesznek a mesterek nagy ünnepén a Budai Várban minden évben megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepén, ahol az egyesület sokoldalúságával találkozhatnak a látogatók.
Ha azt mondom, hogy Nagypalli Pince Galéria, akkor nagyon sok embernek egy barátságos holland házaspár jut eszébe, akik 2001-ben megálmodtak egy csodát, és az óta minden évben megújult kiállítással várják a pincéből kialakított galériájukban a vendégeket. Sajnos ma már csak Eddy Smid várja a látogatókat, mert Frouke 2013-ban váratlanul elhunyt. Azonban a tiszteletére állított emléktábla mindig emlékeztet barátságos kedves mosolyára.
A községünkbe látogatók több nevezetességgel is találkozhatnak. A Falumúzeumban a német és magyar népviseleti ruhákat, régi használati tárgyakat tekinthetik meg a látogatók. 2014 októberében átadott Kézműves Házban pedig kézműves bemutatókon vehetnek részt az érdeklődők, illetve megnézhetik a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület munkáiból készült kiállítást. Kisebb csoportoknak kemencében sült lepény és kalácssütést is vállalunk.
A faluban sétálva a régi Magyar utcában mai néven Petőfi utcában a csörgedező patak mentén egy közmosó forrással találkozhatnak, melyet ma már csak néha használnak mosáshoz. A forrás a falu határában lévő halastavakat táplálja.
A falu közepén árnyas fák árnyékában egy nagy közpark és játszótér várja a megpihenni vágyókat és a fiatal korosztályt.
Azoknak a látogatóknak, akik egy-egy éjszakát is szeretnének ebben a kis faluban eltölteni, szeretettel ajánlom a „Vendégház a hársfánál” panziót, ahol 2 ágyas pót ágyazható szobák várják a megpihenni vágyókat.
Községünk kulturális szerveződései, programjai a magyar és német nemzetiségi hagyományokból táplálkozik, azokra épít. A kulturális értékek megőrzésére 1995 óta működik a Nagypalli Magyar – Német Barátság Klub. Az egyesület már 25 éve szervezi a kulturális programokat, kapcsolódik önkormányzati rendezvényekhez.
A községben minden megtalálható ahhoz, hogy az ide látogató jól érezze magát, eltöltsön egy-egy szép napot.
Szeretettel várjuk, ismerje meg a vidéki élet szépségeit, településünk hagyományait.

Grátz Erika
polgármester